Zmień jedzenie na racjonalne żywienie ! cz. 2.



Kupując:

Czytaj etykiety
Istnieje ścisły związek pomiędzy dodatkami do żywności i wieloma chorobami (bóle głowy, astma, alergia, nowotwory). Unikaj sztucznych barwników, glutaminianu sodu, sztucznych substancji słodzących, sztucznych dodatków, emulgatorów, stabilizatorów i zagęszczaczy.

Preferuj produkty surowe i nieprzetworzone
Zawierają dużo enzymów, aktywnych witamin, minerałów, białek i mikroelementów.

Wybieraj produkty z ekologicznych upraw i hodowli


Przygotowując:

Zadbaj, aby składnikiem każdego posiłku były też surowe warzywa

Gotuj, smaż i piecz najkrócej, jak to możliwe

Nie rozgotowuj
Makaron, ryż, warzywa gotuj na lekko twardo (al dante)

Preferuj gotowanie na parze zamiast w wodzie

Do smażenia używaj oleju rafinowanego (np. rzepakowego)
Nie używaj do smażenia olejów nierafinowanych, wyciskanych na zimno i oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Są one bardzo zdrowe na zimno i tak je spożywaj. Niestety, w trakcie smażenia tracą właściwości antyutleniające i powstają w nich szkodliwe substancje.

Używaj papieru do pieczenia zamiast folii aluminiowej

Zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej


Przyswajanie i trawienie:

Aby Twój posiłek przyswoił się optymalnie, pamiętaj:

Gryź dokładnie 
Jeśli nie pogryziesz dokładnie, część po prostu wydali się w kawałkach, nie przyswojona. Pamiętaj: żołądek i jelita nie mają zębów ;)

Pij, najlepiej wodę, 30 min przed posiłkiem i 30 min po posiłku
Jeśli pijesz dużo wody w trakcie jedzenia, rozcieńczasz enzymy trawienne, gorzej przyswajasz, pokarm nie jest dobrze trawiony.

Dekoruj talerz
Bodźce wzrokowe działają na Twój mózg, który wysyła informacje do ślinianek; ślina zawiera dużo enzymów trawiennych.

Jedz, kiedy jesteś spokojny
Organizm źle trawi i przyswaja pokarm, kiedy jesteś zdenerwowany lub w stresie.

Owoce jedz przed posiłkiem albo na czczo
Unikniesz dzięki temu wzdęć i dyskomfortu. Owoce trawią się szybciej niż inne produkty. Spożyte po obfitym posiłku zalegają w żołądku, jelitach i fermentują.

Urozmaicaj dietę
Nie jedz codziennie tego samego.

Opracowanie merytoryczne lek. med. Elżbieta Dudzińska


Stosujecie te rady ? A może dopiero zamierzacie zacząć ? :)

8 komentarzy:

  1. racjonalne żywienie 5 posiłków dziennie, tak mi się nasunęło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie potrafiłabym nie pić podczas jedzenia, jedzenie by mi w gardle chyba stanęło...albo musiałabym się przestawić na jedyne zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za to nie potrafię pić podczas jedzenia, albo jedno albo drugie ;)

      Usuń
    2. Mi też ciężko nie pić podczas jedzenia, ale walczę z tym od jakiegoś czasu :)

      Usuń
    3. Ja też niestety muszę pić jak jem. Inaczej bym się chyba udławiła jedzeniem :P.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Staram się na każdy odpowiedzieć i zaglądać na Wasze blogi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...